Alig múltak el a téli ünnepek, máris itt a soron következő ünnepünk, a tavaszt nyitó húsvét. Farsang után máris megkezdődött a nagyböjt, ezzel együtt a húsvéti ünnepkör, amely hamvazószerdától pünkösdvasárnapig tart, és a kereszténység legfontosabb eseménye. Számos szokás és hagyomány kapcsolódik a húsvéthoz, köztük a negyven napos böjt is. Ez egy, a vallásos élethez kapcsolódó vállalás, de bárkire vonatkoztatva van pozitív hozománya: a téli ünneplésektől, a cudar évszak okozta extra energiabeviteltől, lakomáktól felhalmozódott többlettől való megszabadulás nem válhat kárunkra. Húsvétra készülve nem csak testünket, de lakókörnyezetünket is megtisztítjuk – ez a tél elmúltával még jól is esik – a nagyhéten tojást festünk, sütünk-főzünk, majd az elrejtett hímes- vagy csokitojásokat a legkisebbek keresgélhetik a kertben, a lányok izgatottan várják a locsolókat, a fiúk pedig serényen gyűjtögetik a csokinyuszikat, cukorkákat, különféle csokoládékat.
Idén nagy eséllyel nincs locsolkodás és vendégjárás, a hagyományokat otthon mégis érdemes felidézni. Legyen az ünnepünk része a bőség, vidámsággal, jókedvvel, ízletes falatokkal, sonkával, tojással, és persze jó minőségű csokoládéval: nyuszikával és tojással. Süteményekbe is bátran belevarázsolhatjuk a kiváló belga alapanyagú Belgian csokoládékat, családunk, szeretteink hálásak lesznek érte, és talán jövő húsvétig is emlegetni fogják a szeretettel készített finomságokat.
Sütemény ajánlatunk húsvétra a francia ‘Moelleux au Chocolat’, azaz csokoládé szuflé, vagy más néven a lávasüti.
‘Moelleux au Chocolat’, azaz csokoládé szuflé, vagy lávasüti
Hozzávalók:
- 100 g The Belgian 85% étcsokoládé
- 110 g vaj
- 2 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 100 g cukor
- 50 g finom sütemény liszt (szitálva)
- csipetnyi só
- porcukor szóráshoz
- vanília fagylalt, erdei gyümölcsök (opcionális)
Elkészítése:
– Olvasszuk fel a csokoládét a vajjal együtt egy nagyobb edényben, vízgőz felett
– A tojásokat és a tojássárgákat keverjük ki a cukorral, habverő segítségével
– Szitáljuk bele a tojásos keverékbe a lisztet is, és habverővel addig verjük, amíg sima, csomómentes masszát nem kapunk
– A tésztába öntsük bele az olvasztott csokoládét is, csipetnyi sót is adjunk hozzá
– A tésztát töltsük bele egy nyomózsákba, és pár órára tegyük be a hűtőbe (vagy akár 1 órára a fagyasztóba)
– A sütőt melegítsük elő 210°C-ra (fontos, hogy a szuflét mindig közvetlenül a szervírozás előtt sütjük)
– Szuflé formákat vajazzunk ki, szórjuk meg kevéske liszttel (tetszőlegesen liszt helyett használhatunk cukrot, vagy kakaóport is), töltsük meg a formákat a csokoládés masszával 2/3-ig. (ezáltal könnyebben fog kijönni a formából a sütemény)
– A megtöltött formákat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és így rakjuk be a sütőbe.
– 8-10 perc alatt készre sütjük a sütiket (a sütési idő nagyban függ a sütő típusától is, de pár sütés alkalmával ezt hamar kitapasztalhatjuk) Fontos, hogy a sütemény közepének folyósnak kell lennie, hiszen ettől jellegzetes a szuflé!
– Még forrón, egy éles késsel fussunk körbe a süti és a forma között, majd egy határozott mozdulattal borítsuk tányérokra a kész, még forró és középen folyós süteményeket. Szórjuk meg kevéske kakaóporral, és már fogyaszthatjuk is.
Kellemes Ünnepet kívánunk!