Közeleg a karácsony, és bárhogyan is ünneplünk, jusson benne hely figyelemnek, gondoskodásnak, szeretetnek, és természetesen finom süteményeknek!
Kávés brownie (fagyival és forró csokival)
Mi az, ami a karácsonyi készülődés, az ünnepi asztal, a karácsonyi reggelek elmaradhatatlan kelléke? A kávé és a csokoládé. Szájban olvadó csokoládéval keveredő kávéízek… igen! A kedvenc brownie sütemény. Ha pedig ez a kombináció még nem lenne elég, adjunk mellé egy gombóc fagyit és forró csokiöntetet díszítésnek!
Hozzávalók:
400 g étcsokoládé
1 csésze friss eszpresszó (Vergnano kávéból)
200 g vaj
135 g liszt
20 g cukrozatlan kakaópor
180 g kristálycukor
4 tojás
½ teáskanál sütőpor
150 g őrölt mogyoró
fagylalt a díszítéshez
Elkészítése:
Az étcsokoládé felét a vajjal együtt olvasszuk fel gőzfürdő felett, majd hagyjuk kihűlni. Közben a tojásokat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá az olvasztott, de már kihűlt csokoládét. Keverjük össze alaposan. Készítsünk egy adag eszpresszót! A legeredetibb, ha kézi őrlővel frissen őrölt kávét főzünk kotyogóban. Mérjünk ki belőle egy csésze kávét, azt töltsük bele a keverékbe, a többit igyuk meg jóízűen. A tésztát se feledjük, alaposan keverjük össze, majd szitáljuk bele a lisztet, a sütőporral együtt, és adjuk hozzá a cukrozatlan kakaóport is. Végül öntsük a mogyoró felét a tésztához, a másik felét tegyük félre díszítésre. Egy 20×20 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és 180°C-ra előmelegített sütőben 35-40 percen át süssük, vagy amíg a brownie teteje meg nem szilárdul, akár repedezni nem kezd. A legnagyobb kihívás a vége: várjuk egy pár órát, amíg kihűl a sütemény, majd vágjuk kockákra. Tálaljuk egy gombóc fagyival és forró, olvasztott étcsokival.
Egy csésze forró ital, kávé a sütemény mellé a fagyos reggeleken – a legkellemesebb ébredés az ünnepi időszakban.
Finoman krémes kávé és vanília smoothie ropogós mandulával
A karácsony reggelek varázslatosak, és talán van időnk egy különleges smoothie-ra. Szeretettel ajánljuk a kávés és vanília krémes smoothiet-t ropogós mandulával kísérve, hogy elegendő energiával nézzünk szembe az ünnepnapoknak.
Hozzávalók:
2 csésze Granaroma Vergnano eszpresszó kávé
300 ml zabtej
1 evőkanál cukor
1 teáskanál méz
1 csipet fahéj
250 ml tejszín
1 vaníliarúd
50 g pirított és apróra darabolt mandula
Elkészítése:
Előző este készítsük el a kávét és keverjük össze a zabtejjel, a cukorral, a mézzel és a fahéjjal egy bögrében. Töltsük jégkockatartóba és tegyük éjszakára a fagyasztóba, hogy jégkockák váljanak belőle. Következő nap készítsük el a vanília krémet úgy, hogy felverjük a tejszínt a vaníliával és fél teáskanál mézzel. Rakjuk turmixgépbe a krémet az előző este elkészített kávékockákkal együtt, és turmixoljuk össze. Amint sűrű és krémes lesz a turmix állítsuk le a gépet, és öntsük pohárba az italt. Díszítsük kevés vanília krémmel, és adjunk hozzá ropogós mandulát ízlés szerint.
A karácsonynak elengedhetetlen része a sütemény. Fontos helye van az ünnepi asztalon, de akár meg is lephetjük vele a másikat. Tökéletes ajándék tud lenni egy doboz sütemény, egy zacskó szemes –vagy őrölt kávéval is, de egy süteményforma is sokáig hasznára válik és örömet okoz a megajándékozottnak.
Madeleine kávéval és pisztáciával
A madeleine egy isteni finom édes keksz, piskótaszerűen puha belül, roppanós kívül. Lehet lekvárral is fogyasztani, de mi most egy izgalmas párosítást javaslunk: a kávés – pisztáciás változatot.
Hozzávalók:
4 tojás
180 g cukor
200 g liszt
egy teáskanál sütőpor
150 g sózott vaj
1 csésze 100% Arabica Vergnano presszókávé
50 g apróra darabolt pisztácia
Elkészítése:
Olvasszuk meg a vajat, és hagyjuk kihűlni. Amíg a vaj hűl, keverjük a tojásokat a cukorral habosra, majd adjuk hozzá a vajat és alaposan keverjük össze. Szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet, majd keverjük össze a tésztát. Készítsünk egy presszókávét, és adjunk hozzá egy csészével a tésztához, keverjük simára. A pisztácia felét adjuk a keverékhez, a másik felét hagyjuk meg díszítéshez. Tegyük a tésztát két órára hűtőbe, majd vajazzunk ki egy süteményformát, és adagoljunk kevéske kis tésztát a madeleine mélyedésekbe, de vigyázzunk, hogy ne töltsük túl azokat! 210 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és 10-12 percig sütjük a süteményt. Amikor szép színt kapnak a kekszecskék kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Díszíthetjük csokoládémázzal és pisztácia őrleménnyel.
Forró tejes és mogyorós kuglóf kávés bevonattal
Ha nem tudunk választani a kapucsínó és a sütemény között, akkor vagy igyunk egy kapucsínót és együnk mellé egy finom süteményt, vagy… gyúrjuk egybe a kettőt, és együnk kapucsínós süteményt! Rendkívül finom karácsonyi sütemény a mogyorós – kávés kuglóf, amelyre bármikor rájárunk az ünnepek alatt – már ameddig tart…
Hozzávalók:
3 tojás
150 g cukor
165 g liszt
1/2 tasak sütőpor
120 ml tej
60 g vaj
½ rúd vanília (vagy vanília esszencia)
100 g apróra darabolt mogyoró
200 g porcukor
1 csésze eszpresszó Vergnano kávé
Elkészítése:
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a meleg tejet, amelyben előzőleg megolvasztottuk a vajat, és ezzel is alaposan összekeverjük. Kikapargatjuk a vaníliarúd magjait, a tésztához adjuk, a sütőporral elkevert lisztet is beleszitáljuk a keverékbe és felülről lefelé történő mozdulatokkal óvatosan beleforgatjuk a tésztába, amíg a liszt teljesen el nem keveredik. Az apróra vágott mogyorót is adjuk hozzá, és az egészet keverjük össze. Egy kizsírozott és lisztezett kuglóf formába öntjük a tésztát, és 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 45 perc alatt készre sütjük. Amíg a kuglóf sül, elkészítjük a mázat. Egy tálban a porcukorhoz lassan hozzáadjuk a csésze kávét, és addig kevergetjük, amíg sűrű és bársonyos egyveleget nem kapunk. Félretesszük, amíg a sütemény el nem készül. A kuglóf bevonásával várjuk meg, amíg a sütemény kihűl, de készüljünk fel, utána viszont senki nem fog várakozni, hamar hűlt helye marad az isteni finom kuglófunknak!
Tiramisu gesztenyével és amarettivel
Nem a szokásos tiramisu, hanem egy igazán ínyenc változata, amely kihagyhatatlan azok számára, akik szeretik ezt az édességet, annak minden formájában és változatában!
Hozzávalók:
3 tojás
180 g cukor
300 g mascarpone
100 g gesztenyepüré
100 g főtt gesztenye apró darabokban
300 g Vicenzi babapiskóta
100 g morzsolt Vicenzi amaretti keksz
200 ml hideg eszpresszó Vergnano kávé
cukrozatlan kakaópor ízlés szerint
Elkészítése:
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a mascarponét és a gesztenyepürét, amelyet előzőleg simára turmixoltunk: a gesztenyepürét a feldarabolt főtt gesztenyével. Az egészet összekeverjük, ügyelve arra, hogy a krém szét ne essen (nem szabad hosszú ideig keverni!), végül hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a kávét, leöntjük vele az amarettit és hagyjuk kihűlni. Ha ez megtörtént, elkezdjük a tiramisu összeállítását: rétegenként haladunk, egy réteg gesztenyekrém, majd egy réteg babapiskóta. Mindegyik réteg babapiskótára tegyünk a kávés amarettiből is. Készítsünk 3 réteget, az utolsó réteget pedig díszítsük gesztenyekrém csillagokkal habzsák segítségével. Szórjuk meg cukrozatlan kakaóporral, és legalább 3 órán át pihentessük a hűtőben, mielőtt hidegen tálaljuk.
Kellemes karácsonyi ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk!
A Vergnano csapata