Közeleg a karácsony, és bárhogyan is ünneplünk, jusson benne hely figyelemnek, gondoskodásnak, szeretetnek, és természetesen finom süteményeknek!

Kávés brownie (fagyival és forró csokival)

Mi az, ami a karácsonyi készülődés, az ünnepi asztal, a karácsonyi reggelek elmaradhatatlan kelléke? A kávé és a csokoládé. Szájban olvadó csokoládéval keveredő kávéízek… igen! A kedvenc brownie sütemény. Ha pedig ez a kombináció még nem lenne elég, adjunk mellé egy gombóc fagyit és forró csokiöntetet díszítésnek!

Hozzávalók:

400 g étcsokoládé

1 csésze friss eszpresszó (Vergnano kávéból)

200 g vaj

135 g liszt

20 g cukrozatlan kakaópor

180 g kristálycukor

4 tojás

½ teáskanál sütőpor

150 g őrölt mogyoró

fagylalt a díszítéshez

 

Elkészítése:
Az étcsokoládé felét a vajjal együtt olvasszuk fel gőzfürdő felett, majd hagyjuk kihűlni. Közben a tojásokat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá az olvasztott, de már kihűlt csokoládét. Keverjük össze alaposan. Készítsünk egy adag eszpresszót! A legeredetibb, ha kézi őrlővel frissen őrölt kávét főzünk kotyogóban. Mérjünk ki belőle egy csésze kávét, azt töltsük bele a keverékbe, a többit igyuk meg jóízűen. A tésztát se feledjük, alaposan keverjük össze, majd szitáljuk bele a lisztet, a sütőporral együtt, és adjuk hozzá a cukrozatlan kakaóport is. Végül öntsük a mogyoró felét a tésztához, a másik felét tegyük félre díszítésre. Egy 20×20 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és 180°C-ra előmelegített sütőben 35-40 percen át süssük, vagy amíg a brownie teteje meg nem szilárdul, akár repedezni nem kezd. A legnagyobb kihívás a vége: várjuk egy pár órát, amíg kihűl a sütemény, majd vágjuk kockákra. Tálaljuk egy gombóc fagyival és forró, olvasztott étcsokival.
Egy csésze forró ital, kávé a sütemény mellé a fagyos reggeleken – a legkellemesebb ébredés az ünnepi időszakban.

Finoman krémes kávé és vanília smoothie ropogós mandulával

A karácsony reggelek varázslatosak, és talán van időnk egy különleges smoothie-ra. Szeretettel ajánljuk a kávés és vanília krémes smoothiet-t ropogós mandulával kísérve, hogy elegendő energiával nézzünk szembe az ünnepnapoknak.

Hozzávalók:

2 csésze Granaroma Vergnano eszpresszó kávé

300 ml zabtej

1 evőkanál cukor

1 teáskanál méz

1 csipet fahéj

250 ml tejszín

1 vaníliarúd

50 g pirított és apróra darabolt mandula

 

 

 

Elkészítése:

Előző este készítsük el a kávét és keverjük össze a zabtejjel, a cukorral, a mézzel és a fahéjjal egy bögrében. Töltsük jégkockatartóba és tegyük éjszakára a fagyasztóba, hogy jégkockák váljanak belőle. Következő nap készítsük el a vanília krémet úgy, hogy felverjük a tejszínt a vaníliával és fél teáskanál mézzel. Rakjuk turmixgépbe a krémet az előző este elkészített kávékockákkal együtt, és turmixoljuk össze. Amint sűrű és krémes lesz a turmix állítsuk le a gépet, és öntsük pohárba az italt. Díszítsük kevés vanília krémmel, és adjunk hozzá ropogós mandulát ízlés szerint.

A karácsonynak elengedhetetlen része a sütemény. Fontos helye van az ünnepi asztalon, de akár meg is lephetjük vele a másikat. Tökéletes ajándék tud lenni egy doboz sütemény, egy zacskó szemes –vagy őrölt kávéval is, de egy süteményforma is sokáig hasznára válik és örömet okoz a megajándékozottnak.

Madeleine kávéval és pisztáciával

A madeleine egy isteni finom édes keksz, piskótaszerűen puha belül, roppanós kívül. Lehet lekvárral is fogyasztani, de mi most egy izgalmas párosítást javaslunk: a kávés – pisztáciás változatot.

Hozzávalók:

4 tojás

180 g cukor

200 g liszt

egy teáskanál sütőpor

150 g sózott vaj

1 csésze 100% Arabica Vergnano presszókávé

50 g apróra darabolt pisztácia

Elkészítése:

Olvasszuk meg a vajat, és hagyjuk kihűlni. Amíg a vaj hűl, keverjük a tojásokat a cukorral habosra, majd adjuk hozzá a vajat és alaposan keverjük össze. Szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet, majd keverjük össze a tésztát. Készítsünk egy presszókávét, és adjunk hozzá egy csészével a tésztához, keverjük simára. A pisztácia felét adjuk a keverékhez, a másik felét hagyjuk meg díszítéshez. Tegyük a tésztát két órára hűtőbe, majd vajazzunk ki egy süteményformát, és adagoljunk kevéske kis tésztát a madeleine mélyedésekbe, de vigyázzunk, hogy ne töltsük túl azokat! 210 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és 10-12 percig sütjük a süteményt. Amikor szép színt kapnak a kekszecskék kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Díszíthetjük csokoládémázzal és pisztácia őrleménnyel. 

Forró tejes és mogyorós kuglóf kávés bevonattal

Ha nem tudunk választani a kapucsínó és a sütemény között, akkor vagy igyunk egy kapucsínót és együnk mellé egy finom süteményt, vagy… gyúrjuk egybe a kettőt, és együnk kapucsínós süteményt! Rendkívül finom karácsonyi sütemény a mogyorós – kávés kuglóf, amelyre bármikor rájárunk az ünnepek alatt – már ameddig tart…

Hozzávalók:

3 tojás

150 g cukor

165 g liszt

1/2 tasak sütőpor

120 ml tej

60 g vaj

½ rúd vanília (vagy vanília esszencia)

100 g apróra darabolt mogyoró

200 g porcukor

1 csésze eszpresszó Vergnano kávé

Elkészítése:

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a meleg tejet, amelyben előzőleg megolvasztottuk a vajat, és ezzel is alaposan összekeverjük. Kikapargatjuk a vaníliarúd magjait, a tésztához adjuk, a sütőporral elkevert lisztet is beleszitáljuk a keverékbe és felülről lefelé történő mozdulatokkal óvatosan beleforgatjuk a tésztába, amíg a liszt teljesen el nem keveredik. Az apróra vágott mogyorót is adjuk hozzá, és az egészet keverjük össze. Egy kizsírozott és lisztezett kuglóf formába öntjük a tésztát, és 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 45 perc alatt készre sütjük. Amíg a kuglóf sül, elkészítjük a mázat. Egy tálban a porcukorhoz lassan hozzáadjuk a csésze kávét, és addig kevergetjük, amíg sűrű és bársonyos egyveleget nem kapunk. Félretesszük, amíg a sütemény el nem készül. A kuglóf bevonásával várjuk meg, amíg a sütemény kihűl, de készüljünk fel, utána viszont senki nem fog várakozni, hamar hűlt helye marad az isteni finom kuglófunknak!

Tiramisu gesztenyével és amarettivel

Nem a szokásos tiramisu, hanem egy igazán ínyenc változata, amely kihagyhatatlan azok számára, akik szeretik ezt az édességet, annak minden formájában és változatában!

Hozzávalók:

3 tojás

180 g cukor

300 g mascarpone

100 g gesztenyepüré

100 g főtt gesztenye apró darabokban

300 g Vicenzi babapiskóta 

100 g morzsolt Vicenzi amaretti keksz

200 ml hideg eszpresszó Vergnano kávé

cukrozatlan kakaópor ízlés szerint

Elkészítése:

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a mascarponét és a gesztenyepürét, amelyet előzőleg simára turmixoltunk: a gesztenyepürét a feldarabolt főtt gesztenyével. Az egészet összekeverjük, ügyelve arra, hogy a krém szét ne essen (nem szabad hosszú ideig keverni!), végül hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a kávét, leöntjük vele az amarettit és hagyjuk kihűlni. Ha ez megtörtént, elkezdjük a tiramisu összeállítását: rétegenként haladunk, egy réteg gesztenyekrém, majd egy réteg babapiskóta. Mindegyik réteg babapiskótára tegyünk a kávés amarettiből is. Készítsünk 3 réteget, az utolsó réteget pedig díszítsük gesztenyekrém csillagokkal habzsák segítségével. Szórjuk meg cukrozatlan kakaóporral, és legalább 3 órán át pihentessük a hűtőben, mielőtt hidegen tálaljuk.

Kellemes karácsonyi ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk! 

A Vergnano csapata