Szeretettel üdvözlöm a kedves Olvasót Sri Lankáról, ahol a világ legfinomabb teáit termesztjük. Nevem Dilhan Fernando, és a világ legszenvedélyesebb és legtapasztaltabb teakészítője, Merril J. Fernando fia vagyok. Testvéremmel, Malikkal együtt egy teatermesztő család második generációja vagyunk, de a harmadik generáció is lelkesen részt vesz a Dilmah márka életében. Apámat Mr. Dilmah-ként is ismerhetik. Ő volt az első, aki a teát szüretelés után a termesztés eredeti helyén dolgozta fel és csomagolta, valamint juttatta el egyenesen a teafogyasztókhoz szerte a világon. Amikor elindította a Dilmah-t 33 éve először Ausztráliában, akkor a Single Origin tea kifejező ízét, azaz az ültetvényen termett friss tea természetes élményét, és a családi értékeken alapuló családi vállalat etikáját kínálta a fogyasztóknak. Ez azóta is így maradt, rendíthetetlenül fenntartjuk elkötelezettségünket Apánk alapelveihez.

Ezzel ellentétben sok minden megváltozott a nagyvilágban, ahol a haszon túl gyakran szorítja ki a minőséget. Nekünk, teatermesztőknek ez a kompromisszum nem opció. Szeretnénk bemutatni, hogy mi van egy csésze Dilmah teában, és hogy ez miért fontos. Reményeink szerint ez a rövid összefoglalónk segítségére lehet a vásárlónak a tea kiválasztásakor akár a boltokban vagy online rendeléskor.

Harmonikus íz

Apám elkötelezett a Ceylon-ról (ma Sri Lanka) származó Single Origin tea iránt, és mi ezt az elkötelezettséget kompromisszum nélkül tiszteletben tartjuk. A tea magában hordozza a terroir-t – képes kifejezni a termőhelyet, és mindazt a jót, amit a klíma számára ad: a napsugarat, a szelet, az esőt és minden lenyomatát a természetnek, hogy azt végül finom ízekben, aromában és karakterben visszaadja – ez pedig magának a teának a személyisége lesz. A származás tisztasága fontos a teában, mert az igazi teakészítő maga a természet, és a mi szerepünk csak annyi, hogy támogassuk az ő tökéletes munkáját. Ennek okán semmi sem indokolja, hogy a különböző helyekről származó teákat keverni kellene – ez általában csak a profitért történik… ez pedig a minőség romlásával is jár. A terroir az, ami oly csodásan megmutatkozik például a Dilmah Premium Ceylon teánkon keresztül, bemutatva a Dimbula-völgyben termesztett tea erősségét és tisztaságát, és mennyire különbözik ettől a Dilmah Extra Strength tea, ami 600 méterrel a tengerszint felett terem, és ami ennek köszönhetően intenzív, erős és malátás.

Kiváló minőség

Fontos megemlítenünk a tea felfedezésének történetét. 5000 évvel ezelőtt a tealevelet legelőször orvosok kezdték szedni, akik felismerték a tealevelek egészségre gyakorolt jótékony hatását, így orvosságként tekintettek a növényre. Ez a teában található antioxidánsoknak köszönhető, és a tudósok szerint már egy csésze tea elfogyasztása is előnyökkel jár, jobb közérzetet biztosít. Fontos, hogy a teánk mindig legyen friss, mivel a friss tea gazdagabb ízvilággal és igazi életerővel rendelkezik. A tea szállítás, raktározás, valamint keverés során nedvességet szív magába, ami alaposan képes megváltoztatni a tea ízét, természet adta előnyeit, és jótékony hatásait. Ez az oka annak, amiért Apám 37 éven keresztül harcolt a gyarmati gazdasági rendszer ellen, hogy lehetősége legyen a Dilmah teáját eljuttatni egyenesen az ültetvényről a csészékig.

Etikus kereskedelem

Családi vállalat vagyunk, és Apám tea iránti szeretete, illetve a teljesség iránti vágya az, ami mindannyiunkat, így a vállalkozásunkat is előre viszi. Apám hisz abban, hogy az üzlet állhat az emberek szolgálatában. Ennek értelmében elhatározta, hogy az őszinte és etikus munkával elért sikert megosztja az ültetvényeken dolgozókkal és azok családjaival, valamint a fogyatékkal élőkkel és a társadalom marginális rétegével. A Dilmah így egy etikus teamárka lett. A feldolgozásból származó minden nyereség helyben, Srí Lanká-n marad, és az MJF Jótékonysági Alapítványt, illetve a Dilmah Conservation természetvédelmi alapítványt támogatja. Segítve az egyenlőtlenség felszámolását, az oktatást, és erősítve a közösségeket, valamint az éghajlat változással kapcsolatos kutatásokat, a fajmegőrzést és a fenntartható gazdaságot is.

 

Apám májusban töltötte be a 90. életévét, és ünnepelte a 70. eltöltött évét a tea világában – ezzel ő lett a legtapasztaltabb teatermesztő a világon. Legnagyobb örömét az alapítványa munkájában leli. Több mint 2000 vállalkozót támogattunk eddig, visszaadva számukra a méltóságot, leküzdve a szegénységet, a nemek közötti egyenlőtlenséget, a hátrányos megkülönböztetést. Ezek és más hasonló programok több ezer rászoruló gyerek, fiatal, nő és férfi életét változtatták meg kardinálisan.

https://www.dilmahconservation.org

https://www.mjffoundation.org/

Természetesen finom íz, frissesség és etikus célok. Ezt tartalmazza egy csésze Dilmah tea.

 

Üdvözlettel:

Dilhan Fernando,

teatermesztő, a Dilmah tulajdonosa